399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!
Gaz-13 azaz Csajka

Gaz-13 azaz Csajka

- 2011.04.15 23:51

Kínai módszerrel másolt amerikai autó az oroszoktól.


veteran-auto.hu gaz 12.jpgGaz-12 (Zim-12) utódját a Csajkát oroszul ГАЗ–13 Чайка 1959-ben kezdték el gyártani. A formavilágot Lev Jermejev alkotta vagyis alakította át szovjetesre. Az alap koncepció Packard Patrician volt köszönhető. Állítólag az oroszok vettek is több amerikai autót és csavarjaira szedték szét. Mivel megtoldották a karosszériát kicsit aránytalannak tűnhet az autó.

 

 

 

veteran-auto.hu GAZ13.JPG

A márkanévre két elképzelés volt, a Sztrela (nyíl) és a Csajka (sirály), végül az utóbbi mellett döntöttek. Ilyen autókat használtak a minisztériumok vezető tisztviselői, az állami bizottságok vezetői, a párt köztársasági vezetői, a Szovjetunió nagykövetségeinek vezető beosztású diplomatái, valamint számos szocialista ország moszkvai nagykövetsége. Még az Egyesült Államok nagykövetségének is volt egy GAZ-13-asa. Magánkézbe a szovjet időszak alatt nagyon kevés került. (A Szovjetunióban a legfelsőbb szintű állami és pártvezetés nem Csajkákat, hanem ZIL-limuzinokat használt).

veteran-auto.hu 1956 Packard Patrician.jpg A fotón a másolási alany Packard

A motor is természetesen másolás áldozata lett. 5500 cm3, felülszelepelt V8-as. A képen is jól látszik mennyire tipikus amerikai kinézete van. A benne rejlő 195 lóerő már 59-ben eléggé gyatrának számított. Ekkoriban a Jenkik 300 paripa felett jártak. A 160 km/h-ás végsebesség is kevéssel elmaradt a kinti luxusautóktól. Fogyasztása 16-21 liter közé tehető, melyet egy 80 literes tank táplált. Automata váltó, szervokormány, szervofék és X alváz. Ezek is mind az óceán másik oldaláról jöttek. Viszont azok az extrák, melyekért ma is csodáljuk az ólomszánkókat kimaradtak (klíma, éjjellátó asszisztens, légrugó, tempómat stb...).

veteran-auto.hu gaz 13 chaika.jpg

Típusok:

GAZ–13 – Alapváltozat

GAZ–13A – Speciális megrendelésre, elsősorban a Védelmi Minisztérium részére gyártott, a vezető és az utastér között elválasztó fal található.

GAZ–13B – Kb 20 db készült belőle. Cabrió változat elektromos tetővel.

RAF–GAZ–13SZ – A Rigai Autóbuszgyárban (RAF) az alapmodellből mentőgépkocsivá alakították át, melyet emelt szintű egészségügyi felszereléssel láttak el. Ezeket a járműveket a pártfunkcionáriusok és családtagjaik ellátására használták. (A típusjelzésben az SZ betű a mentő funkcióra – szanitarnij – utal.)

veteran-auto.hu gaz raf.jpgveteran-auto.hu gaz 13 chaika cabrio.jpg

Ma már ritkaság számban menő jármű, mely oroszosan idézi fel a dinnereket, Coca-Colát, rock & roll-t. Eltudnám viselni a garázsomban :)

B.R.